LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
Multipak
čin koji prelazi granice neodgovornosti

Vandalizam na Češkom domu u Prekopakri

31.08.2023. 11:13 | 3006 pregleda | Vijesti

Vandalizam je ponovno izašao na površinu, ovaj put na Češkom domu u Prekopakri. Češka Beseda Prekopakra, s ponosom gledajući na svoje napore usmjerene prema obnovi i očuvanju doma, suočila se s gnjusnim činom kojeg su izvršili zasad nepoznati pojedinci. Dok su njihovi dosadašnji napori doprinijeli stvaranju pozitivnog i gostoljubivog okruženja, sada su suočeni s neželjenim činom koji narušava njihov trud.

Piše:
Matija Kulhavi

Češka Beseda Prekopakra, udruga posvećena očuvanju češke kulture i tradicije, uložila je značajne napore kako bi Češki dom u Prekopakri postao mjesto susreta, zajedništva i kulturne razmjene. U suradnji sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj i uz podršku saborskog zastupnika Vladimira Bileka, dom je prošao kroz temeljitu obnovu. Fasada je blistala novim sjajem, stolarija je bila pažljivo zaštićena, a parket je sjajio nakon brušenja i lakiranja. Uloženo je gotovo 11 tisuća eura kako bi dom bio spreman za nadolazeće događaje, uključujući i Slavonski banovac, manifestaciju koja okuplja ljude iz različitih krajeva.

Nažalost, članovi ove vrijedne udruge sada su suočeni s izazovom vandalizma. Nepoznate osobe su narušile trud i posvećenost koja je uložena u obnovu Doma. To je čin koji prelazi granice neodgovornosti. Ovo je već drugi čin vandalizma, naime prije godinu dana na istom zidu je razbijen prozor, ističe tajnik Igor Matek.

Ovaj incident naglašava važnost podizanja svijesti i edukacije javnosti o posljedicama vandalizma. Društvo mora shvatiti da vandalizam nije samo oštećenje imovine, već i napad na zajedništvo i kulturu.

Može biti slika sljedećeg: tekst "SKIDOM CESKY DUM"

Češki dom u Prekopakri / FB: ČB Prekopakra

 


Toplice Lipik_640x200_tekst