Narodne kupke vanjski
Grad Lipik_drugi banner
Tica
GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD Poljana

Kroz svoj doprinos sigurnosti vatrogasci su neizostavni dio društvenog života

19.03.2023. 10:09 | 1120 pregleda | Vijesti

Dobrovoljno vatrogasno društvo Poljana u subotu, 18. ožujka održalo je 96. redovnu godišnju skupštinu kojoj su, uz lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu i zamjenika predsjednika Vatrogasne zajednice Požeško – slavonske županije Iliju Turkovića st., sudjelovali predstavnici mjesnih udruga, kao i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja gradova Lipika i Pakraca te pripadnici prijateljskih DVD-ova iz Jurovskog Broda, Janja Lipe, Međurića i Zbjegovače.

Piše:
Matija Kulhavi

Prisutne je pozdravio Darko Musulin, predsjednik DVD-a Poljana, a zatim je tajnica Snježana Nevrkla podnijela izvješće o radu u protekloj godini.

U tom izvješću, između ostalog, stoji kako DVD Poljana ima 16 članova vatrogasnog podmlatka, 15 članova vatrogasne mladeži te 41 odraslog člana, od čega je 12 ispitanih vatrogasaca, 3 vatrogasca I. klase, 4 dočasnika I. klase, 2 časnika, 3 časnika I. klase, 10 izvršnih, 10 operativnih, 8 pričuvnih te 2 počasna člana.

Opis nije dostupan.

Snježana Nevrkla podnosi izvještaj o radu / Compas.hr

Zapovjednik DVD-a Poljana Ivan Zeman u svojem je izvješću istaknuo kako su kroz godinu imali sedam intervencija, a redovito su održavali i vježbe s operativnim članovima. Odazivali su se na združene vježbe u Omanovcu i Antunovcu, a održavali su i redovne, kao i one izvanredne servise na vozilima. Također, imali su i nekoliko izvida na terenu (prijevoz vode, čišćenje propusta, uništavanje gnijezda osa i stršljenova). U DVD-u posjeduju tri vozila (kombi za prijevoz, navalno i tehničko vozilo); imaju 12 interventnih kompleta,  kompleta za šumske požare i 1 kombinezon. Imaju i pet vozača s položenom C kategorijom, međutim samo su trojica aktivna što im predstavlja svojevrstan problem tijekom dopodnevnih sati koji će morati riješiti. U pogledu financija, prošlogodišnji su prihodi iznosili 41.329,23 HRK, dok su rashodi bili 36.784,73 HRK.

Opis nije dostupan.

Ivan Zeman i Darko Musulin  Compas.hr

Tijekom godine radilo se i s vatrogasnom mladeži, a u organizaciji VZ Pakrac-Lipik uspješno su nastupili u natjecanju i Kupu koji je u srpnju održan u Velikom Banovcu, istaknula je voditeljica mladeži Martina Musulin. Ona je naglasila i to kako imaju problem s brentačama koje su u lošem stanju pa je uputila molbu za nabavku primjerenijih, na što je gradonačelnik Kasana obećao pomoć Grada Lipika u tome.

I u sljedećoj godini članovi DVD-a Poljana redovno će održavati vatrogasno spremište u funkcionalnom stanju, ali i postojeću vatrogasnu opremu, vozila te svu ostalu skupno-zaštitnu i osobnu vatrogasnu opremu. Isto tako će se odazivati na sve intervencije gašenja požara, tehničke intervencije, kao i sve druge intervencije u pogledu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Radit će i na podmlađivanju i obučavanju Društva kroz rad s vatrogasnom mladeži te u konačnici na jačanju Društva kroz uključivanje novih članova. Što se tiče financijskog plana napomenuto je kako je on podignut za tisuću eura jer su na granicama izdržljivosti zbog porasta troškova, kako onih režijskih tako i ostalih. Taj plan je podržao i član poljanskog DVD-a Ivan Molnar napomenuvši kako je DVD Poljana po važnosti i operativnosti odmah do lipičkog DVD-a, čestitavši pri tome predsjedniku Musulinu na uspješnom vođenju u takvim okolnostima.

Podršku radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Poljana iskazao je zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Požeško – slavonske županije Ilija Turković st., napomenuvši kako DVD u Poljani, zahvaljujući dobrom i predanom radu, ima dobru perspektivu te se nalazi pri samome vrhu društava koje se nalaze na području Vatrogasne zajednice područja Pakrac- Lipik.

Opis nije dostupan.

Ilija Turković st., Vinko Kasana, Drago Kralj / Compas.hr 

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana pohvalio je rad vatrogasaca, istaknuvši kako u svojem radu imaju i imat će podršku Grada Lipika u svakom obliku, što se između ostalog vidi i u mjerama koje je Grad Lipik omogućio svim operativnim vatrogascima (op. a. besplatni dječji vrtić za djecu i oslobađanje komunalne naknade). Gradonačelnik se osvrnuo i na to kako DVD Poljana predstavlja okosnicu vatrogasnog djelovanja na ovome lokalnom području. Također je pohvalio i njihovu suradnju s Udrugom žena koje su ujedno i aktivne članice DVD-a, a spomenuo je i to da je još uvijek aktualna ideja da u potkrovlju vatrogasnog doma bude smješten centar za krizna stanja.

Vatrogascima se obratio i Drago Kralj, predsjednik Radio kluba "Poljana", istaknuvši kako suradnja između radio amatera i vatrogasaca može biti od velike koristi u mnogim situacijama. Naime, radio amateri su često obučeni u uporabi radiokomunikacijske opreme i mogu pružiti neophodnu komunikacijsku podršku vatrogascima tijekom hitnih intervencija.

Ovom su prigodom vatrogascima dodijeljene diplome, spomenice i medalje

60 godina rada u vatrogastvu: Stanislav Kincel (posthumno)

40 godina rada u vatrogastvu: Antun Kincel, Ivan Grgurić

20 godina rada u vatrogastvu: Darko Musulin

Srebrna vatrogasna plamenica: Darko Musulin, Mijo Grgurić

Vatrogasne diplome: Snježana Nevrkla, Martina Musulin, Josipa Nevrkla

Ove se godine navršilo i 20 godina prijateljstva između DVD-a Poljane i DVD-a Jurovski Brod pa je njihovom predsjedniku tim povodom uručena posebna zahvalnica.

Opis nije dostupan.


LIRA ispod članka