LIRA okomiti
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
Gradska knjižnica Pakrac

Putopisno predavanje Stipe Božića o Everestu i novoj knjizi

13.03.2023. 08:19 | 668 pregleda | Vijesti

Alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj Stipe Božić ove će se godine pridružiti proslavi obilježavanja Dana Grada Pakraca kao gostujući predavač. Predavanje će se održati 15. ožujka (srijeda) u 18 sati u prostoru Gradske vijećnice, koji se nalazi unutar nekadašnjeg grofovskog kompleksa Janković.

Piše:
Compas

Ovo će biti prvi posjet Pakracu za Stipu Božića, koji će predstaviti svoju novu knjigu "Penjačevi zapisi", koja će uskoro biti objavljena u nakladi izdavačke kuće V.B.Z.

Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, izjavila je kako će Božić održati putopisno predavanje o svojim iskustvima penjanja na Everest te predstaviti svoju novu knjigu koja će publici pružiti uvid u etape njegovog životnog puta. Knjiga je neka vrsta autobiografije u kojoj se čitatelji mogu upoznati s Božićevim odrastanjem u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidbom u Split, prvim planinarskim izletima i prvim alpinističkim usponima. Također se navodi da su u knjizi opisane njegova služba u vojsci, rad u građevinskom poduzeću u Splitu, navigacija na brodu, rad u Sudanu, zaposlenje na Hrvatskoj televiziji te predano služenje u Gorskoj službi spašavanja. Knjiga također sadrži Božićeve uspjehe i tragedije, odnose s djecom te sve životne filozofije i uvjerenja koja su ga vodila tijekom života.

Božić je poznat kao autor brojnih knjiga i filmova o svojim alpinističkim avanturama te je također surađivao s Hrvatskom televizijom na dokumentarnim filmovima o planinarenju. Njegova posljednja knjiga, "Penjačevi zapisi", predstavlja uzbudljiv komad teksta o jednom uzbudljivom životu, napisan na iznimno vješt način. Knjiga će sigurno privući mnoge ljubitelje avanturističke literature i planinarenja.

Ulaz na predavanje je besplatan, a svi zainteresirani pozvani su da se pridruže ovoj jedinstvenoj prilici da čuju iskustva jednog od najpoznatijih hrvatskih alpinista, pisca, fotografa, filmskog snimatelja i redatelja.


LIRA ispod članka