LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
U SPOMEN NA NEDUŽNE ŽRTVE

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2023. 06:42 | 388 pregleda | Vijesti

Današnji dan, 27. siječanj obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Prisjećamo se svih onih nedužnih žrtava nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Piše:
Matija Kulhavi

U većini europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja jer upravo je toga dana prije točno 78 godina Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika iz ozloglašenog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj. Za vrijeme holokausta ubijeno je šest milijuna Židova, ali i milijuni pripadnika drugih manjina, poput Roma, Slavena, osoba s invaliditetom, homoseksualaca, političkih oponenata i ratnih zarobljenika.

Dio lipičkog gradskog groblja na kojemu su sahranjeni Židovi, nekadašnji stanovnici Lipika / Compas.hr

Članovi židovske zajednice bili su jedni od glavnih nositelja kulturnog, gospodarskog i sportskog života i na području Lipika i Pakraca. Nažalost ova je zajednica prestala postojati zbog toga što je velika većina njezinih pripadnika završila u tragičnom logoru Jasenovac.

Pakračka sinagoga (izgrađena 1875./76., a srušena 1941. godine) / Muzej grada Pakraca

Uskrs3_2023
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/