Grad Lipik_drugi banner
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
Jubilarno izdanje

Izašao 100. broj lipičkog mjesečnika Compas

27.01.2023. 08:54 | 914 pregleda | Vijesti

Danas izlazi jubilarni 100. broj lipičkog mjesečnika Compas, a svoj primjerak moći ćete pronaći na uobičajenim prodajnim mjestima.

Piše:
Matija Kulhavi

Prvi broj lipičkog mjesečnika Compas izašao je u prosincu 2013. godine, tiskan je u nakladi od 2.500 primjeraka i podijeljen je svim kućanstvima. Kako je svojedobno Marko Barčan, tadašnji glavni, a ujedno i prvi urednik istaknuo, s ponosom možemo reći da Lipik ponovno ima svoje novine, časopis koji se isključivo bavi lipičkim temama.

Inače, iz Monografije grada Lipika „I tvoj i moj Lipik“, autora Duška Kličeka, na 81. str. možemo saznati kako povijest tiskanih medija i novinarstva u Lipiku seže na početak 20. stoljeća. Naime, prve novine u Lipiku nosile su ime Compas, a prvi broj izašao je 3. lipnja 1905. godine. Izlazile su svake nedjelje i dijeljene su kako stoji u zaglavlju „po stanovima i javnim zgradama besplatno“.

Ovaj naš moderni Compas, čiju ćemo jubilarnu desetu obljetnicu otkako je izašao prvi broj proslaviti u prosincu ove godine, izlazi jedanaest puta godišnje, dakle svakog mjeseca, izuzev srpnja i kolovoza kad imamo ljetni dvobroj. Tijekom svih ovih godina, koliko mjesečnik Compas te pripadajući istoimeni portal postoje, došlo je do velikih promjena na lokalnom medijskom prostoru. U svemu tome, Compas je konstanta koja će Vas i dalje brzo i točno informirati te medijski pratiti sve ono što je bitno.


Toplice Lipik_640x200_tekst