Grad Lipik_drugi banner
Grad Lipik_drugi banner
UDRUGA DJECE BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA

Povodom 31. obljetnice oslobođenja skuhali Lipičko pivo i dizajnirali etikete

05.12.2022. 23:11 | 2092 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Članovi Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakraca i Lipika uoči 6. prosinca i 31. obljetnice oslobođenja Lipika od agresora skuhali su Lipičko pivo i dizajnirali pripadajuće etiketu, doznajemo od Tomislava Novinca, predsjednika ove Udruge.

Na natječaj je pristiglo 14 prijava, a izgled etikete trebao je uključivati motive povezane s Lipikom. Radovi su bili vrlo kvalitetni te su glasanjem članova Udruge odlučili odabrati dvije etikete koje su dobile podjednak broj glasova, istaknuo je Novinc.

Pobjednički rad je autora Mateja Varata iz Sirača, kojem će biti uručena simbolična nagrada. Majstor pivar je član udruge Davor Kubalek, od kojeg smo doznali i malo više informacija o samom pivu.

Pivo je Pale ale. Sastojci: bazni slad Nova Gradiška - pilsen Beastly i munich malt - freak. Specijalni slad- crystal 130 EBC. Od hmeljeva su koristili - amarillo i za dry hop - cascade. Tehnika proizvodnje je all grain, single infusion. Temperature ukomljavanja 65 c- 45 min i 67c- 15 min. Boiling hop dodan na 40 min, ostatak na ugašen plamen i whirlpool od 78°C. Vrijeme kuhanja 60 min.

Pivo je napravljeno samo za ovu obljetnicu, nije u komercijalne svrhe te će biti podijeljeno braniteljima i sudionicima obilježavanja, kao i prijateljima udruge.


LIRA ispod članka