Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
Multipak
Javnozdravstveni problem

Veliki svijetleći pano za suzbijanje komaraca postavljen u Lipiku

29.11.2022. 10:05 | 1532 pregleda | Vijesti

U Lipiku je nedavno postavljen veliki svjetleći info pano za suzbijanje komaraca. Zapravo se radi o svojevrsnoj zamci za komarce koja u zrak izlučuje ugljični dioksid i mliječnu kiselinu oponašajući tako ljudski dah i miris što pak privlači komarce koji onda prolete kroz jednosmjerni otvor gdje ostaju zarobljeni i u konačnici ugibaju. Uz navedeno, ove nametnike svakako privlači i fluorescentno svjetlo.

Piše:
Matija Kulhavi

Na određeni se način ovim postupkom osigurava i ekološki prihvatljiva metoda suzbijanja pošasti komaraca s obzirom na to da se ovom prilikom ne upotrebljavaju pesticidi, doznajemo od Mate Matijevića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško - slavonske županije.

Zapravo je riječ o projektu „Kontrola komaraca u prekograničnom području 2“ - MOS - Cross 2, Interreg - IPA CBC Croatia - Serbia, vodećeg partnera Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije i projektnih partnera Zavoda za javno zdravstvo Požeško - slavonske županije, Zavoda za Javno zdravlje Sombor, fonda „Evropski poslovi“ Novi Sad i Instituta za javno zdravlje iz Novog Sada.

 

Udinska ulica u Lipiku u kojoj je pano postavljen / Compas.hr

Sveukupna vrijednost projekta iznosi 997 tisuća eura, a naš županijski Zavod za javno zdravstvo u njemu će participirati s iznosom od 230 tisuća eura, kroz opremu, edukacije te u konačnici postavljanje već spomenutih panoa koji trebaju skupljati komarce u promjeru od 5 kilometara. Deset panoa je postavljeno u našoj županiji, uglavnom u gradskim, odnosno općinskim središtima i tamo gdje je gustoća naselja najveća.“, ističe ravnatelj Matijević.

Jedan pano za suzbijanje komaraca smješten je i u Ulici Matice hrvatske u Pakracu / Compas.hr

Patent je ovo Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u Brazilu tijekom Zika epidemije, a smatra se da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća komaraca u 12 sati. S obzirom na to da panoi rade na bazi CO2, svakih 14 dana će djelatnici županijskog ZJZ umetati novi ugljični dioksid i pri tome skupljati komarce kako bi ih mogli determinirati da se vidi o kojoj se vrsti i rodu komaraca radi.

Svima nam je poznata napast komaraca, napose u ljetnim mjesecima, a znamo i to da su oni prijenosnici raznovrsnih zaraznih bolesti. Stoga je, između ostalog, poanta na vrijeme uočiti prenose li ovi komarci neku zaraznu bolest kako bismo na vrijeme mogli prevenirati.


LIRA ispod članka