Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Tica
ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO REPUBLIKE HRVATSKE

U Brezinama se obnavlja drvena kapela sv. Andrije

17.10.2022. 11:09 | 1152 pregleda | Vijesti

Proteklog tjedna započela je obnova krovišta i tornja drvene kapele sv. Andrije koja se nalazi na mjesnom groblju u Brezinama, doznajemo od Zlatka Mašića, predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora. Ujedno će se urediti temelji kapelice, a obojat će se i njezin vanjski dio.

Piše:
Matija Kulhavi

Ova kapelica prvi put se spominje u kanonskim vizitacijama 1757. godine kao nova građevina. Međutim, franjevac Josip Mihić Osječanin zabilježio je u Brezinama drvenu kapelu od dasaka već 1733. godine. Zbog šturih podataka ne može se pouzdano utvrditi da li se u oba izvora radi o istoj građevini.

Jedinstvenost ove kapele se nalazi u tome što je jedna od rijetkih sačuvanih drvenih crkvi u cijeloj Slavoniji. Na čitavom području Slavonije do danas se sačuvalo još nekoliko drvenih zvonara i dvije kapele-brvnare. Jedna se nalazi u Janjoj Lipi i posvećena je sv. Martinu, a druga je upravo naša kapela sv. Andrije u Brezinama. Obje su građevine grobljanske kapele, što je pridonijelo njihovom očuvanju do naših dana jer su kao manje važne ostale izvan primarnog crkvenog i graditeljskog interesa. Ovakve crkve u Slavoniji su građene nakon oslobođenja od Turaka kada se žurno pokušao obnoviti vjerski život.

Tijekom ratnih razaranja u Domovinskom ratu kapela je teško oštećena, a obnovljena je tijekom 1997. i 1998. godine novčanom pomoći Ministarstva kulture i ostalih darovatelja.

Kapela sv. Andrije zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.


Toplice Lipik_640x200_tekst