Delfin 2022
LIRA okomiti
Medianno

U Lipiku dočekani branitelji, sudionici projekta „Da se ne zaboravi - Varaždin za Hrvatsku“

23.06.2022. 08:51 | 525 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995. uputili su se proteklog petka u Vukovar odakle su pješice započeli ukupno tisuću kilometara dug put do Komarne kako bi obilježili puštanje u promet Pelješkog mosta koje je najavljeno za 26. srpnja.

Tako su jučer stigli u Lipik gdje ih je dočekao gradonačelnik Vinko Kasana te predstavnici braniteljskih udruga. Gradonačelnik im je poželio dobrodošlicu u Lipik te iskazao zahvalnost na velikom doprinosu u obrani naše zemlje, a poželio im je i sreću tijekom ostatka puta koji je pred njima.

Riječ je o projektu „Da se ne zaboravi - Varaždin za Hrvatsku“ kojeg organizira vodstvo Kluba na čelu s predsjednikom i voditeljem projekta Vladimirom Leskovarom, koji je istaknuo da su se članovi Kluba za ovu akciju pripremali nekoliko mjeseci.

"Glavni cilj hodanja je prenošenje glasa, diljem Lijepe naše o povijesnom kopnenom povezivanju istoka i juga Republike Hrvatske", istaknuo je gospodin Leskovar te dodao da su sudionici ovog simboličnog poduhvata preživjeli hrvatski branitelji, oni koji su se borili, davali svoje dijelove tijela, zdravlje i na tim temeljima stvarali slobodnu, neovisnu i vječnu nam domovinu Hrvatsku, a mnogi od njih su sudjelovali u obrani lipičkog i pakračkog područja.

"Evocirajući uspomene koje promiču domoljubne i sportske vrijednosti, istodobno se prisjećajući presudnih trenutaka Domovinskog rata te žrtava iznimno hrabrih ljudi, koji su položili živote za hrvatsku slobodu, želimo pokazati snagu i jedinstvo Lijepe naše, od istoka preko sjevera do krajnjeg juga, čija zadnja karika je upravo Pelješki most", naglasio je Vladimir Leskovar.

U Lipiku su se poklonili kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja Lipika, a potom je u Multikulturalnom centru upriličena projekcija filma „Ivan Sokač -Život za Hrvatsku“. Film prikazuje životni i ratni put Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske koji je predvodio svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg lipičko-pakračkog područja. Bio je jedan od osnivača 104. brigade, a poginuo je u Pakracu 28. prosinca 1991. godine.

 

Kako je ovom prigodom rečeno, pravac hodnje zacrtan je diljem bojišnica i odavanjem počasti na mjestima stradavanja i pogibije hrvatskih branitelja i civila, od Vukovara, Osijeka i istočne Slavonije do Pakraca i Lipika u zapadnoj Slavoniji - Bjelovara - Varaždina - Zagreba - Karlovca - Korenice - Knina - Sinja - Splita - Omiša - Ploča do Komarne, a završetak projekta predviđa obilzak južnog bojišta i Dubrovnika, a potom povratak u Varaždin.


LIRA ispod članka