LIRA okomiti
LIRA okomiti
Medianno
OKRUGLI STOL NA TEMU NESTALIH U DOMOVINSKOM RATU

Na području naše županije još je 153 nestalih

21.06.2022. 15:21 | 674 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Na samom početku prisutne je pozdravio Dinko Miovec, predsjednik CISDR-e PSŽ, a među njima su bili  predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Pakraca, Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te članovi obitelji koji još uvijek, nažalost traže svoje bližnje.

Na okruglom stolu govorili su Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, Vesna Krivošić, voditeljica Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa, Mirko Veselin, predstavnik Policijske uprave požeško-slavonske županije.

Ravnateljica Paltrinieri tom je prigodom istaknula kako su na području Kukunjevca prošli tjedan pronađeni posmrtni ostaci dviju muških osoba koji su poslani na obradu na zagrebački Zavod za sudsku medicinu. Shodno tome, nakon DNA analize koja bi trebala trajati mjesec dana moglo bi se više znati o identitetima pronađenih žrtava. Ravnateljica je predstavila i aktivnosti te provedbu terenskih izvida, ali i iskapanja koja se posljednjih šest godina odvijaju na području Požeško-slavonske županije, naglasivši da se sustav traganja temelji na međuresornoj suradnji MUP-a, SOA-e, MORH-a te pravosudnih tijela i da u svojoj metodologiji na pronalasku nestalih osoba polaze od dojave. To podrazumijeva da se koriste različitim metodama modernih načina pretraživanja, a u svemu surađuju s udrugama i naravno, obiteljima nestalih.

Kao što je u tekstu već istaknuto, posljednjih šest godina radilo se na 11 lokacija na području naše županije, odnosno 2018. godine na području Grada Lipika na tri lokacije, u 2019. godini na području Lipika, Kukunjevca i Branežaca, 2020. godine terenska istraživanja trajala su mjesec i pol dana na području Općine Sirač u vezi nestalih logoraša s Bučja, a bilo je i drugih probnih iskapanja na Bučju. Ove su se godine ponovno vratili na lokacije Bučja i Koturića, međutim dosadašnej aktivnosti nisu dale rezultate pronalaska sve do prošlotjednih otkrića u Kukunjevcu. Pronalazak posmrtnih ostataka svakako je poticaj u nastavku novih istraživanja.

Lipik i Pakrac su gradovi koji su najviše stradali u proteklom ratu, što našu županiju svrstava u sam vrh prema broju nestalih. U ovom trenutku imamo 153 nestale osobe, od čega ih 131 osoba s područja naše policijske uprave, dok ih je 24 s područja drugih policijskih uprava, kazao je Mirko Veselin, predstavnik Policijske uprave požeško-slavonske

Pri samome kraju svi sudionici ovoga događaja složili su se da  međuresorna suradnja nadležnih službi za traganjem nestalih osoba daje određene rezultate te istaknuli važnost što većeg i bržeg prikupljanja podataka od  članova obitelji nestalih koji mogu dati informacije, a kojih je nažalost sve manje.


LIRA ispod članka