delfin3
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
GRADSKO VIJEĆE LIPIKA

Vijećnici usvojili sva izvješća o poslovanju javnih poduzeća

15.06.2022. 13:27 | 2143 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U nastavku radnog dijela sjednice lipičkog Gradskog vijeća jednoglasno je usvojeno godišnje izvješće Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik za 2021. te plana rada i financijski plan za 2023. godinu, kao i godišnje izvješće Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije za proteklu godinu.

Vijećnik Vlado Stakor (HDZ) upitao je planira li se osposobljavanje vozača navalnih vozila (C kategorija), a zapovjednik Tomislav Stokić je rekao da Hrvatska vatrogasna zajednica sufinancira C kategoriju vatrogascima koji to žele uz potpisivanje ugovora na desetogodišnje razdoblje tijekom kojeg se obvezuju da će služiti dobrovoljnom vatrogastvu. Problem je u tome, kako je rekao Stokić, da se mnogi ne žele na to obvezati jer im je privlačnije voziti u špediciji. Dosad su osposobljena četvorica vatrogasaca u DVD-u Lipik, dvoje zahvaljujući sredstvima HVZ-a, a dvoje putem sredstava lipičkog DVD-a. Ostali DVD-i na području Lipika se nisu odazvali da sudjeluju u tome.

Nakon prihvaćanja izvješća o radu i financijskog izvješća tvrtke Vode Lipik za 2021. godinu, vijećnici su raspravljali i o prošlogodišnjem izvješću tvrtke Komunalac. Tako je vijećnika Vinka Strganca (HSS) zanimalo kako direktor Josip Bišćanin vidi budućnost ove tvrtke nakon prodaje Pakrac Plina. Pri tome je direktor govorio o svim komunalnim uslugama koje su manje-više definirane, ali i o tržišnim uslugama i pripadajućim investicijama s kojima se već krenulo. Primjerice, Komunalac je upravitelj stambenih zgrada (75 ulaza) na području naša dva grada pa se tako uvidjelo da dolazi do čestog začepljenja sustava odvodnje koji je bio problematičan, stoga su kupili potrebne alate i opremu kako bi takve usluge izvršavali na moderniziraniji način. „U principu tražimo niše u poslovanju, gdje smatramo da bismo mogli biti konkurentniji u razvoju naše djelatnosti.“, kazao je direktor.

Vezano za prikupljanje odvojenog otpada u domaćinstvima, vijećnica Tina Gadžić Husko (HDZ) je upitala planira li se, umjesto smeđih spremnika namijenjenih za kompost i prenamijenjenih za papir, uvesti i plavi spremnici čija svrha i jest zbrinjavanje papira. Direktor Bišćanin se složio da smeđe kante nisu prihvatljive za ovu namjenu te će se o tome razmatrati u budućem razdoblju. Oko ove teme, nadovezao se i predsjednik vijeća Slobodan Katunar (HDZ) pa je upitao koliko je dosad prikupljeno plastične ambalaže i treba li se ona odvoziti više od jednom mjesečno. S prikupljanjem plastičnog otpada se započelo u trećem mjesecu i planira se napraviti analiza na temelju koje će se uvidjeti potreba odvoza i te ambalaže, rekao je direktor.

U nastavku sjednice usvojen je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvještaja Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ za prošlu godinu, kao prošlogodišnje financijsko izvješće Turističke zajednice Grada Lipika. Pri tome smo od voditelja lipičke Turističke zajednice Hrvoja Kovačića mogli čuti kako je lani na području Lipika ostvareno približno oko deset tisuća noćenja.

Jednoglasno je prihvaćeno i izvješće tvrtke Izvori Lipika putem koje se želi iskoristiti potencijal geotermalne vode bušotine LIP-9/H koja već oko 30 godina stoji neiskorištena, a koja bi se  kombinirano koristila u energetske svrhe, odnosno grijanje postojećih javnih objekata na području Lipika  te zatim potencijalno korištenje istog u svrhu razvoja gospodarstva, o čemu smo već i pisali u našim medijima.

Uz dva suzdržana glasa HSS-ovih vijećnika (V. Strganac i Virna Krpan) usvojeno je i izvješće tvrtke LIRA d.o.o. za prošlu godinu. Sjednici je nazočio i novi direktor Lipičke razvojne i turističke agencije Darian Husko koji je tom prigodom istaknuo kako je LIRA osnovana kao lokalna razvojna agencija prvenstveno za gospodarski i društveni razvoj Grada Lipika, pri čemu su prioritetni natječaji koji se rade upravo za potrebe Lipika, kao jedinice lokalne samouprave. On je naglasio i to da LIRA ne naplaćuje poslovna savjetovanja, ne naplaćuje pripremu natječaja za lokalne udruge, a dio od toga je subvencioniran za lokalne poduzetnike i OPG-ove. „Kad  bismo se odlučili za strogo tržišno djelovanje, onda bi to za naše građane bilo preskupo pa se oni ne bi prijavljivali na natječaje i shodno tome ne bi ostvarivali bespovratne potpore. Ovo je još jedan segment putem kojeg Grad Lipik kroz naš rad pomaže svoje poljoprivrednike i poduzetnike.“, rekao je Husko.

Kao i ranije izvještaje, Gradsko vijeće Lipika usvojilo je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvještaja tvrtke Lipkom za prošlu godinu, a prihvaćene su i neke točke uglavnom tehničke prirode poput Odluke o uvjetima i postupku natječaja za zakup poslovnog prostora u objektu Poduzetnički akcelerator i inkubator (HUB) za umjetnu inteligenciju.

Imenovani članovi Etičkog odbora i Vijeća časti

Vijeće je usvojilo i Odluku o imenovanju Etičkog odbora i Vijeća časti za primjenu Etičkog kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća.

U Etički odbor su imenovani Zdenko Tica (predsjednik), Milan Vlajković i Vedrana Vondrak, dok će u Vijeću časti biti Ivan Molnar (predsjednik), Ivica Straga, Martina Šarac, Mato Blažević i Josip Matijević.

Pri samom kraju sjednice vijećnik Strganac je pitao kako se odvija projekt Terme Lipik. Rečeno je kako se projekt odvija relativno dobro. Vila Zinke napreduje prema planu, perivoj se također obnavlja u skladu s predviđenim planom, a određenih problema ima kod tzv. Narodnih kupki zbog samog projekta, ali problemi nisu nepremostivi. Rok završetka projekta Terme Lipik jest lipanj iduće godine, s time da izgradnja (op. a. bez opremanja) Vile Zinke treba završiti u studenom ove godine, a perivoj se završava u veljači sljedeće godine.

Što se tiče Kursalona i izgradnje novog hotela, istaknuto je da nema nekih novih informacija u odnosu na prošlu sjednicu vijeća.


Toplice Lipik_640x200_tekst