LIRA okomiti
LIPIK test
LIRA vodoravni

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva Aktiv zdravstva održao izložbu „Mala povijest sestrinstva“

13.05.2022. 07:22 | 524 pregleda | Vijesti

Piše:
Martina Tepurić

Aktiv zdravstva Srednje škole Pakrac, uz pomoć vrijednih ruku učenika te uz vodstvo nastavnice Vesne Božić, povodom tradicionalnog obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva održao je otvaranje izložbe naziva „Mala povijest sestrinstva“ . Naime, sama izložba je otvorena tokom jučerašnjeg dana u prostoru Srednje škole.

Kao i proteklih godina Aktiv je simboličnim činom uveličao te skrenuo pozornost na Dan sestrinstava. Naime, kako je tokom svog govora napomenula Vesna Božić, Aktiv pakračke srednje škole jedini je na području Požeško – slavonske županije koji već tradicionalno obilježava ovaj važan dan, Dan sestrinstva. S obzirom da je riječ o obrazovnoj ustanovi, to je i više nego prikladno, jer kako ističe Božić svaki temelj, svake velike i uspješne ustanove mora počivati upravo na obrazovanju.

Temelji pakračkog obrazovanja prijeko potrebnog medicinskog kadra postavljeni su još davne 1960. godine nedugo nakon otvaranja prve takve škole na prostoru čitave Hrvatske (1921 godine). Samim tim Srednja medicinska škola Pakrac obilježava 62. godine postojanja. Rad škole odvijao se bez prekida, kvalitetno i uspješno s iznimkom tokom Domovinskog rata kada je rad prisilno obustavljen. Kao što se vidi iz navedenog, razloga za obilježavanjem ovog iako, naizgled, običnog dana ima uz velik osjećaj ponosa koji ga prati.

Samu izložbu sačinjavaju predmeti koji su skupljeni i održavani u Općoj županijskoj bolnici Pakrac- bolnici hrvatskih veterana, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Srednjoj medicinskoj školi Pakrac. Šarolika lepeza zanimljivih predmeta i instrumenata koji su se tokom povijesti služili u zdravstvu predstavljena je uz simboličnu priču o stvaranju te postojanju medicinskih sestara koju su predstavili učenici navedene škole. Priča je to o trudu, volji, odricanju i izdržljivosti koje su tak neke od osobina medicinskih sestara i tehničara.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i pročelnica grada Pakraca Ivana Šušnjić, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac - bolnice hrvatskih veterana Marina Major, ravnatelj srednje škole Pakrac Dario Čilić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Općoj županijskoj bolnici Pakrac - bolnici hrvatskih veterana Đurđica Stokić, glavna sestra Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik Ljerka Pavković te ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik


LIRA ispod članka