LIRA okomiti
Delfin 2022
Dan državnosti HDZ
ČEŠKI DOM U PREKOPAKRI

Češka beseda Prekopakra kulturno-umjetničkim programom uveličala godišnju skupštinu

09.05.2022. 11:41 | 640 pregleda | Vijesti

U prostoru Češkog doma u Prekopakri 7. svibnja je održana godišnja izvještajna skupština prekopakranske Češke Besede na kojoj se raspravljalo o izvješćima za proteklu te planu rada za sljedeću godinu.

Piše:
Matija Kulhavi

Netom prije skupštine predstavljen je i projekt „Zajedno smo jači“ Češke Besede Prekopakra u partnerstvu s KUD-om Seljačka sloga, a čiji je cilj stvaranje potencijalnog okruženja za razvoj i jačanje kapaciteta te uključivanje mladih u rad ove vrijedne udruge, ali i briga za starije osobe. Vrijednost projekta iznosi gotovo pola milijuna kuna, trajanje je predviđeno na 12 mjeseci, a tu spada i informatičko opismenjivanje, poticanje volonterstva, priprema čeških narodnih kolača, socijalno uključivanje mladih u društvo te niz drugih psiholoških i savjetodavnih usluga.

Skupštinu je, dijelom na češkom, a dijelom na hrvatskom jeziku vodio tajnik Češke Besede Igor Matek, a izvješće o radu za proteklu godinu izložila je predsjednica Slavica Plavček.

Slavica Plavček / Compas.hr

Ona je istaknula da su se i u 2021. godini borili s pandemijom koronavirusa, a unatoč svemu nastojali su ostvariti što više zadataka, proba i nastupa. Najaktivniji su bili mladi glazbenici, a probe su održavali i članovi dječjeg folklora. Odrasli folklor je također bio aktivan, u skladu s mogućnostima, a epidemiološka ograničenja su imala utjecaj i na održavanje proba mješovitog pjevačkog zbora.

Na prijedlog člana Antuna Novaka osnovana je kazališna skupina „Fanfrnoch“, a prvi nastup je bio na Danima češke kulture. Ovom je prigodom predsjednica Plavček istaknula da njihova Češka Beseda ima dugu kazališnu tradiciju – prvi nastup je bio 1908. godine u gostionici u Prekopakri jer tad Dom još nije bio izgrađen.

U sali za probe su rekonstruirali centralno grijanje, ugradili klimu te izvršili soboslikarske radove. Kupljen je TV prijamnik za potrebe proba svih sekcija, zamijenjene su stare istrošene lampe na rasvjetnim tijelima LED rasvjetom, a kupljeni su i glazbeni instrumenti (gitara i harmonika s koferima). Veliki posao je bio oko rasvjete pozornice, u što je utrošeno 250 sati volonterskog rada. Kupljena je i neka nova dodatna oprema koja će poslužiti radu društva.

Između ostalog, članovi Češke Besede Prekopakra ipak su uspjeli organizirati svoje manifestacije (Knedlíky), a obilazili su svoje starije članove te sudjelovali u radu Saveza Čeha Republike Hrvatske. Održavani su i dobri odnosi sa svim drugim lokalnim, ali i drugim srodnim udrugama u čijim su događanjima sudjelovali.

Antun Novak / Compas.hr

Iz financijskog izvješća za prošlu godinu, koje je podnio blagajnik Antun Novak, rečeno je da su prihodi Češke Besede Prekopakra bili 172.927,00 kuna, dok su rashodi bili 139.512,00 kuna.

Mirjana Bilopavlović članovima skupštine je podnijela izvještaj Nadzornog obora u kojem je naglašeno da se poslovanje odvijalo u skladu sa svim propisima.

Na skupštini je usvojen i plan rada za iduću godinu koji predviđa uvježbavanje novih koreografija folklornih skupina s ponavljanjem onih trajno naučenih te redovito održavanje probi. Suradnja folklorne, glazbene i zborne skupine radi zajedničkih vježbi i nastupa, kao i privlačenje novih članova. Nastupit će na svim manifestacijama koje organizira Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, a na lokalnoj razini nastupat će na prigodnim manifestacijama prema pozivu organizatora; samostalno ili u suradnji s drugim udrugama. Surađivat će s ostalim češkim besedama te s udrugama na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i s vijećima češke nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i Grada Pakraca, a održavat će i suradnju i kontakte s društvima iz Češke Republike.

Skupštinu je pozdravila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te Marija Valek, ravnateljica Češke osnovne škole J. A. Komenskog Daruvar.

Izvršni odbor Češke besede Prekopakra odlučio je dodijeliti zahvalnice Josipu Valeku, Marijanu Kubaleku, Franji Martinoviću i Dragi Skalniku, sumještanima koji su doprinijeli njihovu radu.

Povodom proslave 115. godišnjice od osnutka, Češka beseda je odlučila dodijeliti priznanja i članovima koji su kroz svoj dugogodišnji rad pridonijeli radu i aktivnostima ove udruge.

Siniša Njegovan Starek /Compas.hr

To su Josip Kotorac, Franjo Dašek, Josip Kubalek, Željko Stiplošek, Zdravko Louč, Zlatko Grafina, Antun Roček, Jaroslav Vozab, Siniša Njegovan Starek.

Na kraju skupštine upriličen je folklorno-umjetnički nastup članova Češke Besede Prekopakra u kojem su uživali svi nazočni.

Foto: Compas.hr


LIRA ispod članka