Delfin 2022
Delfin 2022
Medianno
IZBORNA SKUPŠTINA

Dinko Miovec i dosadašnje vodstvo i dalje na čelu Udruge CISDR-a

09.05.2022. 08:49 | 439 pregleda | Vijesti

Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško - slavonske županije 8. svibnja u jutarnjim je satima održala svoju devetnaestu po redu izvještajnu skupštinu.

Piše:
Martina Tepurić

Udruga, koja je jedna od prvih osnovanih ovoga tipa na području Požeško – slavonske županije, a koja okuplja civilne stradalnike Domovinskog rata odnosno civilne invalide te bivše zatočenike srpskih logora, kao i članove obitelji civilnih žrtava i nestalih civila svoje je članove okupila s ciljem predstavljanja izvješća o radu, financijskog izvješća te redovnog izbora vodstva Udruge.

Skupštinu je riječima dobrodošlice otvorio predsjednik Dinko Miovec te je dnevni red od svega 17. točaka jednoglasno usvojen. Miovec je dug red aktivnosti i obavljenih zadaća tokom prošle godine sumirao članovima.

Naime, jedan od ključnih događaja bio je upravo obilježavanje stradavanja civilnih žrtava u Pakračkim vinogradima koje je skromno organizirala i provodila UCISDR-a Požeško - slavonske županije, a  2020. godine za pripremu programa jubilarne 30.-te godišnjice obilježavanja ove tragedije zatraženo je partnerstvo s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski feniks“ koji su prihvatili pokroviteljstvo za obilježavanje ove obljetnice. Tragično stradavanje civila u Pakračkim vinogradima koje se dogodilo krajem 1991. godine do sada je skromno obilježavano uz članove uže obitelji ubijenih, protekle godine, istu su obilježili  uz znatno veći broj sudionika programa,  gostiju i uzvanika. U navedenom programu sudjelovali su : Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga Hrvatski feniks, udruge : CSDR-a iz Grada Zagreba, Sisačko - moslavačke županije, Osječko - baranjske županije, Bjelovarsko - bilogorske županije, te gradova Daruvara i Virovitice, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko - baranjske i Sisačko - moslavačke županije. Također, u programu su sudjelovali i predstavnici policijskih uprava Osječko - baranjske županije i Bjelovarsko - bilogorske županije, policijskih postaja u Pakracu, Daruvaru i Virovitici, predstavnici Udruge pripadnika Jedinice specijalne policije „Omege“ iz Bjelovara, te maratonci iz udruga : „Glasnici istine - hrvatski maratonci“ i „Heroji ne umiru“, članovi Dobrovoljnog biciklističkog društva „Potepuh“ iz Zagreba i Moto - kluba „Vitezovi tame“ iz Pakraca.  Prigodom obilježavanja ove obljetnice „posvećene“ su i mramorne ploče koje su članovi Moto - kluba „Vitezovi tame“ iz Pakraca prevezli na Udbinu za predviđeno mjesto kod Crkve hrvatskih mučenika.

Nadalje, Udruga je u suradnji s Gradom Lipikom i Udrugom Hrvatski Feniks u Donjem Čagliću organizirala komemoraciju povodom obilježavanja sjećanja na zločin nad nedužnim hrvatskim mještanima. Ovim su povodom kod spomenika civilnim žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Niko Jurin, izaslanik ministra obrane pukovnik Ivica Markanjević, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale osobe. U ime Požeško-slavonske županije počast je odao zamjenik županice Ferdinand Troha, dok je zajednički vijenac položila i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te gradovi Lipik i Pakrac predvođeni lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem. Vijence su položili i predstavnici Mjesnog odbora Donji Čaglić te Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika, dok je lampione potom položila predsjednica udruge Hrvatski Feniks Jasna Jug te predsjednik Hrvatskog društva logoraša Srpskih koncentracijskih logora Sisačko - moslavačke županije Davor Ančić, civilni stradalnici Domovinskog rata Grada Daruvara i Josip Horak, kao i predstavnici Hrvatske vojske. Udruga je sudjelovala i u odavanju počasti svim stradalima  kod spomenika stradalima u Donjem Čagliću gdje su se žrtvama poklonili i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva na čelu s predsjednikom Antom Beljom. Isti su se toga dana poklonili i kod svih spomen obilježja hrvatskih žrtava - od Španovice, Bučja, Grahovljana, Kusonja pa preko Donjeg Čaglića do Trokuta i Novske.

U organizaciji UCISDR-e Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa u Lipiku je na nešto skromniji način obilježena i 30.-ta godišnjica stradavanja civila u Lipiku, nakon pada obrane Lipika i privremene okupacije.

Izuzev toga, Udruga je sudjelovala u mnogim programima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda odavši počast svim stradalima.

Miovec je također napomenuo kako je od protekle skupštine Udruga ostala bez dva člana Ivana Adžijevića te Marije Sinjaković  te minutom šutnje odao počast preminulim članovima.

Tokom protekle je godine Udruga imala 22. 496 kuna prihoda te 29.115 kuna rashoda s čime su završili godinu s manjkom od 6.619 kuna koji je pokriven ostatkom sredstava iz ranijih razdoblja.

Ključno je istaknuti kako su u sklopu skupštine održani i izbori novih tijela Udruge CISDR-a pri kojima je jednoglasno potvrđeno novo – staro vodstvo na čelu s predsjednikom Dinkom Miovecom.

Ovogodišnja skupština završena je riječima pohvala i zahvalnosti te s ciljem sudjelovanja u još mnogo projekata. Skupštini je također prisustvovao i Tomislav Novinc, ispred Grada Pakraca te Udruge djece branitelja Pakrac – Lipik kao i predsjednica udruge Hrvatski Feniks Jasna Jug.


LIRA ispod članka