LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
SOLIDARNOST NA DJELU

Lipik pomaže prijateljskom gradu Drohobiću u Ukrajini i izbjeglim Ukrajincima

16.03.2022. 09:36 | 1673 pregleda | Vijesti

Sedma sjednica lipičkog Gradskog vijeća Grada  održana je 15 . ožujka u prostoru Vatrogasnog doma u Lipiku, a u njezinu je radu sudjelovalo 10 izabranih gradskih vijećnika, dok ih se troje ispričalo (G. Bez (nez.), T. Lneniček (DP), V. Vondrak(nez.)). Sjednici je nazočio i gradonačelnik Lipika s predstavnicima gradskih stručnih službi i čelnim osobama poduzeća kojima je Grad Lipik vlasnik, odnosno suvlasnik.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako to već biva, sjednica je započela s aktualnim satom koji je trajao svega petnaestak minuta i tijekom kojeg se s pitanjima javilo samo troje gradskih vijećnika. Tako je vijećnik Vlado Stakor (HDZ) upitao gradonačelnika Vinka Kasanu (HDZ) o završetku kanalizacije u Poljani, a zanimalo ga je i što Grad Lipik poduzima u pitanju pomoći izbjeglim Ukrajincima, ali i Ukrajini općenito.

Što se tiče kanalizacije u Poljani, gradonačelnik Kasana je odgovorio kako je stjecajem okolnosti došlo do određenog zastoja. Postavljanje cijevi je pri kraju, odnosno treba napraviti određene ateste, a uređaj za pročišćavanje je zasebna stvar. Naime, tvrtka koja je izvodila radove bila je u predstečaju iz kojeg su nedavno izašli te bi ubrzo trebali prionuti dovršetku radova. Realizacija uređaja za pročišćavanje voda je preko Hrvatskih voda ušla u Plan za otpornost i oporavak i sad se čeka pokretanje procedure kako bi i to bilo riješeno.

Lipik pomaže Ukrajini

Grad Lipik, odnosno obitelj Matijević iz Lipika je zasigurno među prvima u Hrvatskoj pružila utočište izbjeglim Ukrajincima. Grad je pri tome pružio podršku i potporu pri samome njihovom dolasku u našu zemlju, a pomoć je prisutna i dalje.

Nedavno je stigla i zamolba za pomoć iz ukrajinskog grada Drohobić (Drohobych), grada s kojim Lipik ima potpisanu Povelju o prijateljstvu, istaknuo je gradonačelnik. Tako je taksativno navedeno sve ono što bi im u ovim teškim okolnostima dobro došlo (medicinski materijal, vreće za spavanje i sl.). Održan je i sastanak s Udrugom ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva pri čemu je upućena putem medija i zamolba za novčanu pomoć. U dogovoru sa županicom Jozić pokrenuta je inicijativa da se sve jedinice lokalne samouprave s područja Požeško-slavonske županije priključe i pomognu. Također, svi oni koji imaju slobodan i adekvatan smještaj za eventualni dolazak još izbjeglica iz Ukrajine mogu se javiti Civilnoj zaštiti. Prihvatni centri na području naše županije bit će sportska dvorana u Pakracu, Brestovcu i Pleternici.

Ubrzo slijedi uređenje cestovne infrastrukture

Vijećnik Vinko Strganac (HSS) se sljedeći javio s pitanjima, a interesirale su ga predstojeće investicije u cestovnu infrastrukturu na području Lipika i okolice. Konkretno ga je zanimao dio ceste od benzinske postaje u Lipiku do kružnog toka u Dobrovcu te obilaznice i nizinske ceste prema Lipovljanima i izlasku na autoput. U vezi ceste koja vodi od centra Lipika prema Dobrovcu, gradonačelnik Kasana je rekao kako je prošla čitava procedura javne nabave koju su vodile Hrvatske ceste. Izabran je izvođač, prošli su žalbeni rokovi i očekuje se svakodnevno da se uvede izvođač, tvrtka PZC iz Slavonskog Broda.

U pogledu međunarodnog koridora E661, predviđena su sredstva da se krene u izgradnju jer građevinska dozvola je na snazi, od Zukve do staklenika u Dobrovcu. Obavljeni su razgovori u Hrvatskim cestama i očekuje se dolazak predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića pa će se to još dodatno sve potvrditi, kazao je gradonačelnik. Za spojnu cestu Kovačevac – Lipovljani, koja neće biti brza cesta, raspisan je natječaj za studiju utjecaja na okoliš i to je u tijeku. Postoje neka obećanja kako bi i cesta od centra Lipika pa do Čaglića nakon šestog mjeseca mogla ići u obnovu. Dosta se toga iskoordiniralo i s aglomeracijskim radovima koji su pri završetku, a potom je logično da sad slijedi uređenje cestovne infrastrukture, nogostupa i svega povezanog, zaključio je gradonačelnik.

Ovdje se nadovezao i predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar (HDZ) istaknuvši kako su plinski vodovi u Ulici Matije Gupca u Lipiku metalne cijevi koje pucaju te da taj problem treba srediti prije nego što krene predviđeno uređenje ceste. Proces prodaje tvrtke Pakrac plin je pri samome kraju pa će vjerojatno o tome pitanju trebati razgovarati s novim vlasnikom kazao je gradonačelnik.

Vijećnik Strganac se osvrnuo i na prošlu sjednicu i debatu u vezi promijene prostornog plana, pri čemu je rečeno da je prostorni plan izmijenjen u vezi planiranja smještaja na lokaciji ergele. Vijećnik je potom dodao da prostorni plan ipak u tom trenutku nije bio izmijenjen.  Gradonačelnik je rekao da je vijećnik u pravu te dodao da je nešto šire o tome napisano u odredbama UPU-a (Urbanistički plan uređenja) koji se radio za tu zonu. Grad se s time usuglasio i s promjenom prostornog plana koji slijedi će ići i navedene izmjene.

Na kraju aktualnog sata, vijećnik Ivo Nikić (HDZ) je upitao kad će se završiti radovi u Ulici Ilije Strganca u Gaju. Odgovorio mu je direktor Lipkoma Marijan Strganac naglasivši kako će se radovi završiti tijekom četvrtog mjeseca.

U nastavku sjednice, vijećnici su prešli na njezin Dnevni red o čemu ćete moći čitati uskoro.


LIRA ispod članka