TOPLICE LIPIK _vanjski
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
Rat u Ukrajini

U Lipik stigle izbjeglice iz Ukrajine; tri žene i petero malodobne djece

27.02.2022. 14:03 | 4961 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Ovih dana svjedoci smo ratnog sukoba u kojem je Rusija napala Ukrajinu i pri tome se bude sjećanja na ratna zbivanja kojima smo i sami svjedočili prije trideset godina, ali i na prognaničke dane koje smo proživljavali.

Lipičanka rođena u Ukrajini, Irina Matijević nije ni trenutka dvojila i sa suprugom Josipom i našim sugrađaninom, Lipičaninom Rajkom Šurkalovićem je krenula prema Ukrajini pri čemu je logističku potporu pružio i Grad Lipik.

Na slovačko-ukrajinskoj granici u automobil su smjestili tri žene, od kojih je jedna trudnica i petero malodobne djece  koje su doveli u Lipik gdje im je obitelj Matijević pružila utočište u svojem domu. Izbjegli Ukrajinci dolaze iz sela Zubkiv te gradova Lviv i Červonograd.

Foto: Irina Matijević i Rajko Šurkalović (screenshoot RTL)

Irina Matijević predsjednica je Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva koja je osnovana upravo u Lipiku. Vrijedne članice i članovi ove udruge godinama marljivo rade na promicanju, razvitku i unapređenju prijateljskih odnosa između Ukrajine i Republike Hrvatske.

Posljednji značajniji događaj održan je ljetos i to povodom tridesete obljetnice neovisnosti Ukrajine te 165. rođendana velikog ukrajinskog pjesnika, pisca, novinara i filozofa Ivana Franka, koji se potkraj svojeg života liječio u Lipiku i čiji se spomenik nalazi u lipičkom perivoju.

Tad su u Lipiku nastupili gosti iz Ukrajine, članovi „Zakarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora“ pod vodstvom Natalie Petij-Potapčuk. U njihovim plesovima i pjesmama oduševljena je publika iskreno uživala, a pri tome su mogli poslušati i Janu Sadvary, priznatu ukrajinsku umjetnicu koja je pjevala Frankove pjesme. Događaju je nazočio i veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj NJ. E. Vasily Kirilich.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/