delfin3
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl

Kroz humanitarnu akciju „Vratimo osmijeh – judo više od sporta“ Hrvatski judo savez pomogao i štićenicima Dječjeg doma Lipik

24.02.2022. 09:00 | 1738 pregleda | Vijesti

Nakon godine velikih rezultatskih uspjeha, Hrvatski judo savez je krajem 2021. godine pokrenuo božićno-novogodišnju humanitarnu akciju Vratimo osmijeh - judo više od sporta kojom je odlučio pomagati domove za nezbrinutu djecu u Lipiku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima. Judo na razini svijeta ima prepoznatljivu uzrečicu "Judo Više od sporta", a da je tako u Hrvatskoj pokazuje i spomenuta humanitarna akcija Hrvatskog judo saveza Vratimo osmijeh – judo više od sporta. Kroz nju su prikupili sredstva i za dom za nezbrinutu djecu u Lipiku za nabavljanje opreme - senzorne penjalice s antistres podlogom na vanjskom dvorištu Doma u Lipiku.

Piše:
Matija Kulhavi

 

Na ovaj način članovi hrvatske judo obitelji, kao i ostatak društvene zajednice, su do 31. prosinca 2021. godine pokazali kako je ulaganjem u mlade, poticanjem na zajedništvo i fizičku aktivnost kroz kvalitetnu infrastrukturu moguće vratiti osmijeh u ovim teškim vremenima pandemije, potresa te brojnih drugih izazova.

„Želim se zahvaliti Hrvatskom Judo Savezu na ovoj gesti, donaciji i namjeri da nam pomognu i ulažu u naš Dom, u naše štićenike, u njihovu kvalitetu života. Možda smo smješteni u maloj lokalnoj zajednici, ali mi kao Dom radimo jednak posao kao i domovi u mnogo većim gradovima, dok smo po broju korisnika i djece o kojoj skrbimo kroz neku od usluga u samom vrhu ustanova u Hrvatskoj. Stoga nas posebno diraju i motiviraju geste donatora poput Judo Saveza koji su, izvan svojih poslova i djelatnosti kojima se inače bave, pronašli vremena da djeci u domovima unaprijede kvalitetu boravka i života, obogate slobodno vrijeme i ulože novu vrijednost u samu ustanovu. Kako ove godine Dom u Lipiku obilježava 100 godina postojanja naše aktivnosti su usmjerene značajnom poboljšanju uvjeta rada i skrbi o djeci, kako u unutarnjim prostorima tako i na vanjskom dvorištu. Ovom akcijom Hrvatskog Judo saveza smo simbolično započeli aktivnosti revitalizacije vanjskog okoliša u ovoj godini te se nadamo da će nas pratiti i dalje. Još jednom iskreno hvala Hrvatskom Judo Savezu!“ – izjavio je za Compas Ivan Pušćenik, ravnatelj Dječjeg doma Lipik / Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.

Za izjavu smo zamolili i Anu Krauthacker, zamjenicu glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza koja je istaknula kako je akcija trajala od 1. do 31. prosinca prošle godine i tijekom njezina trajanja je prikupljeno 111.393,40 kuna. Tako je za Dječji dom u Lipiku nabavljena senzorna penjalica s antistres podlogom, Dječjem domu u Slavonskom Brodu je uručena oprema za bavljenje sportom i druženje, dok su Dječjem domu u Vinkovcima uplaćena financijska sredstva za uređenje stambene zajednice za djecu koja moraju napustiti domove nakon navršenih 18 godina i preseliti se u stambene jedinice do prestanka školovanja, odnosno pronalaska zaposlenja. Uz ove aktivnosti Savez je u rujnu prošle godine pomogao i male judaše koji su štićenici Doma u Velikoj Gorici, te pomogao Dječjem domu Zagreb donacijom hrane poslije velike sportske manifestacije Grand prix-a Zagreb.

Hrvatski Judo savez i dalje namjerava provoditi ovakve i slične akcije humanitarnog karaktera koje će provoditi i prilikom svakog domaćeg i međunarodnog događaja, istaknula je gospođa Krauthacker.

Foto: Dječji dom Lipik / Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik


Toplice Lipik_640x200_tekst