LIPIK test
Delfin 2022
Medianno
PRESTIŽNO ČLANSTVO

Lipik postao član Europske udruge povijesnih termalnih gradova

25.01.2022. 12:44 | 875 pregleda | Vijesti

Krajem prošlog tjedna Lipik je postao član Europske udruge povijesnih termalnih gradova (EHTTA), doznajemo od Veronike Prhal, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

Kako stoji na njihovim službenim web stranicama, EHTTA-u je prije trinaest godina osnovalo šest članova - Acqui Terme (Italija), Bath (Velika Britanija), Ourense (Španjolska), Terme Salsomaggiore (Italija), Spa (Belgija) i Vichy (Francuska) u Bruxellesu (Belgija). Većina od navedenih gradova bili su uključeni u trogodišnji projekt suradnje „Thermae Europae“ (Program „Kultura 2000“), čiji je cilj bio valorizacija i očuvanje termalne kulturne baštine u Europi i stoga su željeli  nastaviti zajednički rad osnivanjem stalne mreža. Kao produkt toga osnovana je EHTTA, i to kao neprofitna udruga koja se temelji na potrebi poticanja zaštite i poboljšanja termalne, umjetničke i kulturne baštine na području Europe.

Od početnih šest članova, danas EHTTA broji njih 50 u čak 18 zemalja

EHTTA je od svojih šest članova utemeljitelja prerasla u zdravo neprofitno udruženje, mrežu od 50 članova u 18 zemalja. To su gradovi koji imaju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu i koriste svoje termalne mineralne vode za zdravlje i dobrobit.

Uz navedeno, postoji još nekoliko kriterija koje treba zadovoljiti da bi se dobilo članstvo unutar ovoga udruženja: biti unutar zemlje koja je članica Vijeća Europe; destinacija mora imati povijest postojanja kao termalno lječilište iz 19. stoljeća ili prije; imati aktivni izvor vode koji se koristi za kupanje ili piće kao dio termalnog centra/lječilišta; imati tradiciju kulturnih događanja i povezane infrastrukture; ponudu kvalitetnog smještaja sa specifičnim sadržajima posvećenim termalnim aktivnostima; destinacija mora imati termalnu arhitektonsku baštinu koja datira barem iz 19. stoljeća.

Važnost provedbe projekta Terme Lipik

Osim Lipika, član ovog udruženja s područja Hrvatske je Daruvar, a kako je istaknula pročelnica Prhal, u ispunjavanju preduvjeta za pristupanje veliku pomoć svojim savjetima je dao i Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. Osim gospodina Medaka, pročelnica je naglasila kako su veliku pomoć pri ispunjavanju ove kompleksne prijave pružili i lipički profesor povijesti  Stjepan Benković, zatim Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela u Požegi, kao i Vesna Tomac Vukmanović iz lipičkog Studenca, voditelj Turističke zajednice grada Lipika Hrvoje Kovačić te Anita Tudović, voditeljica odsjeka za projekte, planove i javnu nabavu u Toplicama Lipik.

Naravno, treba naglasiti i to da je za primitak Lipika u članstvo ovog prestižnog udruženja bila presudna provedba projekta Terme Lipik, jer se upravo on u svojoj interepretaciji oslanja na termalnu baštinu.


LIRA ispod članka