LIRA okomiti
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
Druga generacija polaznika - AI Centar Lipik

Budući programeri umjetne inteligencije: Očekivanja su i više nego ispunjena

19.01.2022. 11:16 | 1299 pregleda | Vijesti

Početkom studenog prošle godine započela su predavanja za polaznike druge generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipik. Njih 23 već više od dva mjeseca pohađa ovaj program, a neke od njih smo upitali o cjelokupnom dojmu.

Piše:
Compas

 

 

Luka Kujundžić-Lujan dolazi iz Splita, po struci je magistar ekonomije. Dosad nije radio u struci, međutim, bavio sam se raznim drugim poslovima, a s vremenom je počeo učiti programiranje u Phytonu te istraživati o strojnom učenju. Na temelju toga je i došao na tečaj u Lipik.

Ivan Iviček stiže iz grada Sveti Ivan Zelina koji se nalazi nedaleko Zagreba. Po struci je magistar građevine, a posljednjih 6 godina se bavi razvojem web stranica, odnosno programiranjem. Kako nam je rekao na samom početku razgovora, uvijek ga je privlačila umjetna inteligencija. Upravo je u njoj vidio svojevrstan izazov i zato ga je privukla ova edukacija.

Zagrepčanka Ivana Radošević bila je vlasnica frizerskog salona prije nego što se počela interesirati za programiranje. Završila je pravo i financije na visokom učilištu Effectus, a sad želi promjenu i ne želi se baviti više onime čime se bavila prije.

Odakle zainteresiranost za umjetnu inteligenciju?

Luka: Bavio sam se kriptovalutama, radio sam kao skiper, radio sam građevinske poslove i želio sam naučiti novu vještinu. Prijatelj mi je prije 2 godine preporučio da učim programiranje u Phytonu, a kad sam savladao osnove pitao sam se što mogu još s Phytonom. Tada sam počeo istraživati umjetnu inteligenciju, strojno učenje, data science, također sam otkrio za vašu edukaciju koja to sve zaokružuje i zato sam i došao.

Ivan: Zasitio sam se raditi web development koji sam radio prethodnih 6 godina, a umjetna inteligencija me oduvijek zanimala. Kako AI funkcionira, kako se koristi, što se može raditi s umjetnom inteligencijom...? Počeo sam tražiti edukacije vezane za umjetnu inteligenciju, vidio sam oglas na Facebooku vezan za edukaciju u Lipiku i zato sam došao, kako bi razvio svoje znanje o AI.

Ivana: Želim biti dijelom digitalne transformacije društva koja se trenutno događa, a umjetna inteligencija je jedno jako veliko područje u kojem ima puno posla i bit će ga, želim se nastaviti usavršavati i koncentrirana sam na to.

Kako vam se čini Lipik kao novo mjesto stanovanja?

Luka: U početku mi je bio kulturološki šok, u Splitu su nekretnine sređene i naseljene, a ovdje ima i  napuštenih kuća te sam se pitao gdje sam to došao? Ali s vremenom sam zavolio grad i sad mi je prekrasno, ljudi su ljubazni, uz Pakrac, ova dva grada imaju sve što je potrebno, lokacija je super i sviđa mi se kako je grad uređen.

Ivan: Slažem se s Lukom u navedenom, dodao bih kako me je iznenadilo što nema dućana koji rade 0-24, kako je u nekim većim gradovima, ali nije mi to velika zamjerka. Grad mi se sviđa takav kakav je, priroda je prekrasna i mislim da ima dosta toga za posjetiti.

Ivana: Lipik je divan i miran grad, pogotovo za obitelji s malom djecom, meni koja sam došla iz Zagreba ovdje je divno jer je puno manje stresa, a držim fige da ovdje i ostanem.

Kakvi su vam profesori i kolege na edukaciji?

Luka: Kolege su super i odlična smo ekipa, pomažemo jedini drugima sa stvarima koje ne razumijemo, profesori su također super i vidi se da vladaju gradivom koje nam predaju.

Ivan: profesori s FERITA, asistenti i glavni profesor Kukina dobro nam objašnjavaju tematiku predavanja. Kolege su susretljivi, oni koji su jači u nekim poljima objasne drugima također problematiku kako bi mogli dalje ići s nastavom.

Ivana: Iako svatko ima svoj način predavanja, što je normalno, profesori su odlični i nemam zamjerke za njih. Kolege su isto tako izvrsni, ponekad i nestašni na nastavi, ali to je isto normalno i nemam ni za njih nikakve zamjerke.

Kako vam se sviđaju predavanja, odnosno nastava?

Luka: Kroz ovih 6 mjeseci, nastava se dijeli na jedan dio teorijske nastave, a drugi dio je rješavanje zadataka, odnosno praktični dio. Gradivo je opširno i moramo dobro pratiti kako bi ga usvojili, također nakon 8 sati nastave ostajem u Centru kako bi nastavio s učenjem i usvajanjem gradiva, osim toga znam doći i ranije prije početka nastave kako bi učio u miru i usvajao gradivo. Centar je dobro opremljen i nije mi problem ostajati nakon nastave s ekipom koja također ostaje. A oni koji još nisu počeli, trebali bi jer vrijeme prolazi, a tako će brzo proći i ovih 6 mjeseci.

Ivan: Ritam nastave nije lak za praćenje, znanje se mora brzo usvajati kako bi mogli pratiti ono što dolazi iduće, zato i ja dolazim ranije i ostajem u Centru nakon nastave kako bi mogao naučiti ono što smo radili taj dan i da "pohvatam" sve što mi je ostalo nejasno.

Ivana: Pratim nastavu koja nekad zna biti brza, ali zato kasnije učim kako bi mogla usvojiti to gradivo. Ne ostajem u Centru nakon predavanja, ali zato učim od kuće i rješavam zadane probleme.

Koji su vam planovi za kraj edukacije?

Luka: Glavni cilj je dobiti što više znanja, a trenutno razmišljam o potrazi posla nakon edukacije. No planiram već projekte za kraj edukacije, a i sam sam počeo s dizajniranjem neuronske mreže i pokušavam savladati probleme na koje nailazim. Smatram da je bolje napraviti 2-3 manja projekta koje bih kasnije mogao povezati, nego zapeti s jednim velikim projektom, a projekte planiram povezati s ekonomijom.

Ivan: Fokusiram se na computer vision i NLP te bi to volio obuhvatiti u svojem projektu. Osim razmišljanja o projektu također razmišljam i o zaposlenju, a sad me privlači industrija autonomne vožnje.

Ivana: Planiram raditi projekt na temu podržanog učenja uz primjenu umjetne inteligencije, jer me to najviše interesira i široko je područje učenja o tome. Također planiram raditi više malih projekata gdje bi svaki bio povezan s jednim dijelom umjetne inteligencije o kojima sad učimo.

Što radite u slobodno vrijeme, kad se ne bavite s AI?

Luka: Odlučio sam većinu dana provesti u Centru, a ostatak slobodnog vremena provedem u teretani, čitam knjigu, gledam video zapise na YouTube-u te naravno druženje s ekipom s predavanja.

Ivan: Volim se rekreirati, vježbam u stanu i šećem se po gradu, a s kolegama otići na piće i družiti se.

Ivana: Dovela sam psa sa sobom i najviše vremena provedem šetajući ju, upravo zbog nje ne mogu ostajati u Centru pa zato učim od kuće, a uz psa i šetnju otkrivam ljepote Lipika i Pakraca. Obišli smo i planinarski dom Omanovac, jezera u Lipiku i Pakracu te ostatak prekrasne prirode koja okružuje Lipik i Pakrac.

 

Naslovna fotografija: S lijeva na desno - Ivan Iviček, Ivana Radošević i Luka Kujundžić-Lujan (AI Center Lipik)


LIRA ispod članka