LIRA okomiti
LIPIK test
Medianno
Veliki dan za lipički tenis

U Lipiku svečano otvoreni novoizgrađeni teniski tereni

01.12.2021. 14:51 | 1951 pregleda | Vijesti

U prisustvu Krešimira Šamije, ravnatelja Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta, požeško-slavonskog dožupana Ferdinanda Trohe, gradonačelnika Lipika Vinka Kasane, predsjednika lipičkog Gradskog vijeća Slobodana Katunara, članova Gradskog vijeća, djelatnika Gradske uprave, tenisačica i tenisača te drugih cijenjenih uzvanika u Lipiku su danas svečano otvorena dva novoizgrađena teniska terena.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

Nakon više od trideset godina Lipik je dobio dva teniska terena koja su izgrađena uz pomoć Ministarstva turizma i sporta koje je sufinanciralo izgradnju u iznosu od 396.388.80 kuna.

Grad Lipik je u izgradnju krenuo ove godine, nakon što je godinu ranije, 2020. potpisan Ugovor o sufinanciranju izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih terena s Ministarstvom turizma i sporta.

Ovom su prilikom ravnatelj uprave za sport Krešimir Šamija i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana zajedno s dvije mlade lipičke tenisačice, Merisom Demiri i Emom Ždralović otvorili ove prekrasne terene.

 

O tome koliko je napora i truda uloženo kako bi Lipik opet imao teniske terene govorio je gradonačelnik Vinko Kasana.

- „Ovo je veliki dan za naš grad, jer tenis se na velika vrata vraća u Lipik. I prije stotinu godina tenis je ovdje bio jedan od glavnih sportova, a čak i tad je bio tretiran kao dio turističke ponude. Tako ga gledamo i danas, ovdje, na prostoru budućeg Sportskog centra.“, rekao je lipički gradonačelnik te izrazio nadu da će se i drugi sportski tereni ovako brzo izgraditi poput teniskih pa će se u sklopu ovog kompleksa u Lipiku nalaziti i  pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom te niz drugih terena, poput atletske staze te onih za košarku, rukomet, odbojku.

Ovom je prigodom gradonačelnik Kasana zahvalio gospodinu Šamiji te Uredu za sport pri Ministarstvu turizma, kao i hrvatskoj Vladi bez čije podrške bi se teško ostvarili, ne samo ovi, već i čitav niz drugih značajnih projekata na području Lipika.

Također, ovu je priliku gradonačelnik iskoristio kako bi otkrio i jednu ekskluzivnu vijest koja se odnosi na to da je jučer objavljena inicijalna lista Ministarstva poljoprivrede na mjeri 7.4. gdje se prošlo s izgradnjom kuglane u Lipiku. Prijeratna kuglana je uništena tijekom ratnih razaranja, a ovime će naš grad ponovno dobiti i jednu novu i modernu kuglanu.

- „Segment po segment, kockica po kockica i kroz određeno vrijeme ovdje ćemo imati jedan prekrasan Sportski centar na zadovoljstvo svih nas.“, rekao je gradonačelnik najavivši kako će se prvi susreti na lipičkim teniskim terenima održati na proljeće.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha izrazio je zadovoljstvo ovim prekrasnim teniskim terenima, a pri tome je gradonačelniku čestitao na predanosti i novom sadržaju koji Lipik dobiva. Na podršci koju Lipik i naša županija dobivaju, dožupan Troha je zahvalio i Ministarstvu turizma te ravnatelju Šamiji.

- „Drago mi je što se bijeli sport na velika vrata vraća u Lipik. Drago mi je iz nekoliko razloga. Ne samo što će mladi imati dodatne sadržaje koji će ih vezati uz sport i zdrave oblike živote, već mi je drago i zbog starijih sugrađana. Ovaj sport se igra od najmlađe pa do umirovljeničke dobi. Tenis je sport koji razvija karakter, on formira osobe koje su spremne prihvatiti i pobjede i poraze pa u konačnici preko mrežice pružiti oponentu ruku. Lipiku želim puno tenisača, puno mladih tenisača, ali isto tako i puno sportskih pedagoga.“, rekao je dožupan najavivši kako će doći na proljeće vidjeti kako se u Lipiku igra tenis.

Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta je rekao da ga iznimno vesele riječi gradonačelnika Kasane kako je ovaj projekt prvi korak u ostvarenju izgradnje Sportskog centra te da se raduje budućim projektima.

- „Sve male sredine trebaju težiti tome da izgrade jedan ovakav centar koji će onda obuhvatiti sve sportske sadržaje. Mi u Ministarstvu smo ponosni što je ovaj teren jedan od sto terena koji su izgrađeni u protekle četiri i pol godine i sretni smo što su povećana izdavanja za sport od čega je 50 milijuna kuna godišnje usmjereno prema jedinicama lokalne samouprave, odnosno financiranju projekata i programa udruga, infrastrukture itd… Sport je dio sadržaja koji omogućava ostanak u ovakvim sredinama i njihov daljnji razvoj jer bez malih sredina nema ni hrvatskog sporta.“, rekao je gospodin Šamija potvrdivši da će se ulaganja u ovakve i slične projekte nastaviti i dalje.

Prema povijesnim izvorima, tenis se u Lipiku igra duže od jednog stoljeća, a prvi teniski tereni napravljeni su još prije Prvog svjetskog rata. Izgrađeni su kako bi zadovoljili zahtjeve tadašnjih elitnih gostiju lipičkog lječilišta kojima je tenis, uz šetnju perivojem, bio jedina dostupna sportska rekreacija. Prvi teniski klub u Lipiku registriran je davne 1924. godine u Teniskom savezu tadašnje Kraljevine SHS te zaveden pod rednim brojem 28., što je potvrdio i Hrvatski teniski savez. 1938. godine u Lipiku su tenis igrali Josip Palada, Franjo Punčec, Vlado Presečki i Dragutin Mitić, tadašnji reprezentativci Kraljevine Jugoslavije koji su godinu dana kasnije bili i pobjednici Davis cupa Europske zone.

Nakon nekoliko pauza, novi klub je osnovan 1984. godine, dok je prekretnicu doživio 1987. godine kad se na skupštini promijenila kompletna garnitura Teniskog kluba koji se potom u potpunosti orijentirao na djecu i mlade. Tada je Lipik imao četiri teniska terena smještena na prostoru bazenskog kompleksa. Lipičani su igrali tenis, živjeli su s tenisom i odrastali uz tenis.

I s tako razvijenom sviješću i navikom igranja i treniranja tenisa, na žalost, Lipik je zahvatio Domovinski rat u kojemu su između ostalog stradali i tereni. Na svu sreću, Grad Lipik nije na tome stao i nije se predao. Danas tome svjedoče upravo ova dva nova teniska terena.

U ovom svečanom tonu naše dvije mlade tenisačice, Ema i Merisa, koje redovito i marljivo treniraju, isprobale su novi teren i pokazale kako igraju tenis, a oduševljenje novim terenima nije krio ni njihov trener Dino Galijaš.

Ovaj veliki dan za lipički tenis bio je prigoda i da po prvi put, ali vjerojatno ne i zadnji, na terenu u kratkom teniskom meču snage odmjere i gradonačelnik Vinko Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/