LIPIK test
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
sastanak radne skupine

Grad Lipik - Demenciji prijateljska zajednica: pohvale s najviših razina za aktivnosti koje se provode

25.11.2021. 08:30 | 730 pregleda | Vijesti

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana  28.rujna 2019. potpisao je sporazum kojim Grad  Lipik  postaje demenciji prijateljska zajednica, i to kao treći grad u Hrvatskoj.  Time je Lipik ujedno postao dio svjetskog pokreta „Prijatelja demencije“.

Već iduće godine, 22. listopada  2020., donesena je odluka o osnivanju i imenovanju Radne skupine za upravljanje razvojem “Demenciji prijateljske zajednice“.  Nakon nešto više od godine dana, u ponedjeljak 22.studenog održan je drugi sastanak Radne skupine na kojem su se okupili predstavnici Palijativnog tima LiPa, Ljerka Pavković, ujedno i voditeljica radne skupine,  zatim voditelj inicijative Prijatelji demencije Hrvatska i podpredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Tomislav  Huić te predstavnica Grada Lipika Dragana Đaić,  predstavnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku prof. Silva Butković Soldo, predstavnica Toplica Lipik Snježana Kligl, predstavnica Dječjeg vrtića „Kockica“ Aleksandra Haramija i predstavnica Srednje škole Pakrac Vesna Božić.

Piše:
Compas

Na početku sastanka pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Veronika Prhal pozdravila je sve prisutne, zaželjela dobrodošlicu te poželjela uspješan rad s naglaskom na važnost aktivnosti koje se provode u radu s oboljelima i članovima njihovih obitelji.

Aktivnosti koje su se provodile u proteklom razdoblju dobile su pohvale s najviših razina Republike Hrvatske, što se moglo čuti na 4. Regionalnoj konferenciji održanoj u Lipiku ove godine na kojoj su prezentirane većina aktivnosti koje su se provodile sa novim saznanjima od vrhunskih stručnjaka. Bez obzira na dobre rezultate na sastanku je istaknut problem malog broja ljudi s dijagnozom Alzheimerove ili druge demencije i činjenicu da svaka tri sata u Hrvatskoj netko oboli od AD. Trenutno se na području Lipika i Pakraca skrbi o 22 osobe. Da je bolest teška govori i činjenica da je u šest mjeseci  četiri osobe od njih umrlo. Bolest se prekasno dijagnosticira kada više nema vremena pomoći u postizanju kvalitete života oboljelih i članova obitelji.

U planu do slijedećeg sastanka su  aktivnosti koje su vezane za provođenje projekta „Ambasadori Dobročinstva“: razvijati suradnju i s drugim županijama; razviti suradnju sa Austrijom  posjetom njihovom hospiciju i biti im domaćini u Lipiku na 5. Regionalnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti; napraviti Vodič za oboljele za naše područje; razvijati suradnju s Centrom OZANA iz Zagreba kroz „Štreikeraj caffe“; uključiti se u konferenciju „Branitelj za branitelja“ koja će se održati u Osijeku (www.braniteljzabranitelja2021.com);

uključiti se u konferenciju mini EdukAl 2021: Demencija i COVID-19, (www.edukal.alzheimer.hr ); steći nove diplome na tečaju  “PALIJATIVNA SKRB ZA HRVATSKE BRANITELJE I ČLANOVE NJIHOVIH OBITELJI“ (https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/Palijativni-tim-LiPa-701119856627524/); organizirati aktivnosti vezano za „Mjesec hospicija 2022“; organizirati i druge edukacije vezano za naše područje, ali i na nacionalnoj te međunarodnoj razini;  poticati uključivanje  novih članova „Prijatelja demencije Hrvatska“; provoditi istraživanja.

U nadi da će se kriza  pod nazivom  COVID 19 postepeno smanjivati članovi Radne skupine se vesele planiranim aktivnostima uz uključivanje većeg broja volontera i profesionalaca koji žele pomagati i učiti!

 


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/