delfin3
LIPIK test
Medianno
UDRUGA LIJEPA NAŠA

Paljenjem lampiona sjećanja prisjetili se najvećeg stradanja lipicanaca

13.10.2021. 18:05 | 610 pregleda | Vijesti

Ovogodišnja, 14. obljetnica obilježavanja povratka lipicanaca iz Srbije zbog pandemije i ove je godine održana skromnije, a svi su izrazili nadu kako će iduća obljetnica moći biti obilježena na onaj tradicionalni način praćen nizom događanja, uostalom kako je to bilo ranijih godina.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako su danas, tijekom ranih poslijepodnevnih sati na Državnoj ergeli Lipik boravili članovi udruge Lijepa naša, koji su organizirali Peticiju za povratak naših lipicanaca iz Srbije u Lipik. Članovi Udruge svake godine dolaze na godišnjicu povratka i paljenjem lampiona sjećanja upozoravaju i podsjećaju na najveće stradanje lipicanaca koje se dogodilo upravo u Lipiku, naglasila je predsjednica udruge Lijepa naša Jadranka Šimunović Katunar. Upravo je gospođa Katunar Šimunović danas tijekom dopodnevnih sati u sklopu terenske nastave dovela i učenike osmog razreda lipičke osnovne škole kako bi se pobliže upoznali s povijesti lipicanaca i onime što su proživjeli.

Drago Kuruc, član Udruge, također se prisjetio stradanja konja i njihove ekshumacije nakon koje je utvrđeno da se dio konja ugušio udisanjem vrućeg dima, dio je uginuo pokušavajući se osloboditi pribora za vezanje, dok je preostali dio ekshumiranih konja uginuo od prostrjelnih rana.

Ovom događaju su prisustvovali Damir Jakšić, upravitelj lipičke ergele i čelni ljudi Lipika – gradonačelnik Vinko Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar.

Gradonačelnik Kasana je rekao kako se ove godine navršava trideset godina od ratnih razaranja koja su nam donijelo neviđeno zlo. Nedavno smo obilježili stradavanje nedužnih civila na području Donjeg Čaglića i Lipika, a danas obilježavamo stradavanje konja plemenite pasmine koji su nakon dugih šesnaest godina konačno i vraćeni u Lipik. On se osvrnuo i na izgradnju nove ergele, projekt na kojem se aktivno radi posljednjih godina, a za koji su osigurana financijska sredstva te je nedavno dobiveno pravo građenja.

Izgradnjom nove ergele konji više nikad neće napustiti Lipik i takve ideje više nikada neće nikome pasti na pamet. Lipicanci su naš nacionalni, ali i lokalni ponos. Lipicanac se nalazi u grbu našeg Grada, a u konačnici, on je i turistički brend.“, rekao je gradonačelnik, zahvalivši pri tome udruzi Lijepa naša na njihovom angažmanu koji čine za naše lipicance.


Kolinje 3