delfin3
Kolinje2
Hotel Pakrac 2 (365)
2007. – 2021.

Obilježena 14. obljetnica povratka lipicanaca iz Srbije u Lipik

13.10.2021. 13:12 | 636 pregleda | Vijesti

Lipicanci iz lipičke Ergele, oteti su tijekom ratnih zbivanja u kolovozu 1991. godine. Nakon šesnaest godina dugog pregovaranja, ali i peticije koju je provela Udruga Lijepa naša, a koju su potpisale tisuće ljudi iz Hrvatske i inozemstva, konji su se u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine konačno vratili u Lipik.

Piše:
Matija Kulhavi

Povodom 14. obljetnice povratka 66 izgladnjelih i uplašenih lipicanaca iz Srbije, na prostoru Državne ergele Lipik tog značajnog datuma, koji sad pripada novijoj lipičkoj povijesti, danas su se prisjetili učenici osmog razreda osnovne škole Lipik, koji su u pratnji svojih učiteljica posjetili ergelu.

Jadranka Šimunović Katunar, učiteljica engleskog jezika u Osnovnoj školi Lipik istaknula je kako su učenici posjetili Ergelu u sklopu terenske nastave da bi pobliže upoznali lipicance, te živuće spomenike Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja. Tom su prigodom učenici napravili prigodne plakate posvećene lipicancima i svemu onome što oni predstavljaju i što su proživjeli, a na engleskom su ih jeziku pročitali pred predsjednikom lipičkog Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom i upraviteljem lipičke Ergele Damirom Jakšićem.

Predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar učenicima je rekao kako će lako zapamtiti godinu povratka lipicanaca u Lipik s obzirom na to da ona koincidira s godinom rođenja većine njih. On je rekao kako će se u skoroj budućnosti izgraditi i primjereniji prostor, odnosno nova ergela na kojoj će ove plemenite životinje boraviti. Podsjetimo se i da je prije nekoliko dana lipičkom gradonačelniku Vinku Kasani uručena Odluka o osnivanju prava građenja nove ergele u Lipiku kojom se dopušta Državnoj ergeli Đakovo i Lipik građenje nove ergele. Radi se o Projektu nove Ergele Lipik - Rekreacijskog područja jezera Raminac u Lipiku, koji je uvršten na listu strateških projekata koji će se financirati u okviru Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Upravitelj Damir Jakšić ovom je prilikom rekao kako posljednje dvije godine nije organiziran tradicionalni Dječji dan zbog poznate situacije vezane uz pandemiju, ali izrazio je nadu da će to iduće godine povodom petnaeste obljetnice povratka lipicanaca ipak biti moguće.

Trenutno se na Ergeli u Lipiku nalaze 74 konja, od čega je 16 ždrjebadi od ove godine, rekao je upravitelj Jakšić. Također je učenike upoznao s time da su lipicanci zapravo sivi konji, ali oni sijede, odnosno gube pigment u dlaci, kao i mi ljudi. - „Lipicanci spadaju u sportske pasmine, u toplokrvne konje.“, istaknuo je upravitelj i rekao da je u tijeku procedura kojom je tradicija uzgoja lipicanaca nominirana za upis na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

FOTOGALERIJA


Kolinje 3